Op te grote schoenen leven

Ondanks dat één van mijn volgers laatst op Instagram opmerkte “ik denk niet dat een schoenblog mij gaat boeien”, doe ik toch maar een poging. Want dit onderwerp heeft mij echt van mijn slaap gehouden en ik denk ook jullie.

Zoals je misschien weet doe ik al maanden online loopanalyses (even een marketinglink). Mensen sturen mij korte opnames die ze met hun telefoon hebben gemaakt en ik kijk of ik iets zie dat gelijk makkelijk verbeterd kan worden. Dit is overigens zelden zo want iets aanpassen aan je hardlooptechniek is niet vaak “gelijk en makkelijk” gedaan. De laatste tijd  ontving ik video’s waarvan ik vaak dacht “wat heeft zij of hij aan???”. En dan bedoel ik niet qua hardloopmode maar qua schoenen. Ik hoorde “plof” en zag mensen hun best doen op schoenen die leken geleend te zijn van de buurman met grote voeten.

Als je een poll doet en je staat versteld van de antwoorden

Naar de schoengoeroe

Nu moeten jullie weten dat ik naast mijn relatie met mijn man, een andere – platonische – schoengerelateerde affaire heb, namelijk met Gert-Jan.  Wij appen over schoenen. DMen over schoenen. Ik stuur mensen naar hem toe voor schoenen. En als wij elkaar tegenkomen gaat het alleen over schoenen. Dus toen ik één van de opnames geanalyseerd had, heb ik Gert-Jan gelijk geappt “ligt het aan mij, of heeft deze mevrouw cruiseboten aan haar voeten?”. Getriggerd door deze opnames en de aarzelingen van Gert-Jan, plaatste ik een poll op Instagram. “Heb jij meer dan 1 schoenmaat groter in je hardloopschoenen?”. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel reacties op een story heb gehad. Mensen stemden massaal en stuurde mij ook directe berichten. Maar het antwoord was dus: JA.

In hun berichten gaven mensen de volgende redenen aan:

‘ja hallo, dat is standaard, wie heeft dat niet?’

‘Duh, je voeten zwellen toch op??’

‘Anders krijg je toch blauwe tenen/teennagels?’

‘ja maar dat kan niet anders want ik loop halve marathons’

Nou, nu was de verwarring bij mij compleet want: het kan wél anders. Je hoeft geen blauwe nagels. Je voeten zwellen niet standaard op. En je kan ook in je eigen schoenmaat 42 marathons lopen, schadevrij. Want…. N=1, ik loop al jaren op nikes of brooks of salomons in maat 40 en ik heb maat 40 in alle niethardloopschoenen. Ik móest naar Gert-Jan. Wat was hier aan de hand? Liep ik in te kleine schoenen of was de rest van de wereld gek geworden?

De schoengoeroe in actie

Wel of geen maat groter?

Op woensdag 22 januari kreeg ik schoencollege in de winkel waar hij werkt. Met notitieboekje in de hand, schreef ik gretig op wat ik geleerd had:

  • Zwelling: Je voet zwelt altijd iets op, maar het is net als in een vliegtuig, hoe meer ruimte in je schoenen des de groter de zwelling. Dus op zich is dat niet de reden om je schoen groter te kopen.
  • Laat je voet eens zien: Tijdens het hardlopen wordt de bal (bolle stukje tussen je middenvoet en je hak) van je voet iets platter gedrukt. Als je een voet hebt met een relatief grote bal, dan is er dus meer ruimte voorin nodig voor het moment dat je voet platter wordt tijdens het lopen. Dit gebeurt overigens niet na 15’ lopen maar is zeker het geval voor langere afstanden. Als je voet al iets plat van vorm is in rust, dan is de ruimte voorin niet nodig. Ik zou dus voortaan mijn sokken uittrekken als ik schoenen ga kopen. Zodat de verkoper goed kan zien hoe je voet er uitziet.
  • Trek die zool eens uit: Een goede test om te kijken of je de ruimte voorin daadwerkelijk nodig hebt gehad is om in je oude schoen de zool uit te halen om te kijken naar de afdruk van je tenen.
  • Overal groter: Een grotere schoenmaat biedt niet alleen ruimte voorin maar ook aan de zijkant. En daar gaat het toch vaak mis. Een hardloopschoenen waarvan je vindt dat hij echt te krap aanvoelt rond je hak of je kleinste teen kan misschien ook niet jouw model zijn. Veel mensen kiezen een schoen op basis van hoe comfortabel het is. Maar bedenk dat alles wat je aan extra voorruimte neemt, straks jezelf in de weg kan staan bij het lopen als je de ruimte voorin niet nodig had. Zoek dan een model wat wél breed genoeg is.
  • Waar kom je schoen vandan? Er is een verschil tussen schoenen (en soms ook binnen hetzelfde model en dezelfde maat) die gemaakt zijn in Indonesië en schoenen die gemaakt zijn in Vietnam. Dus sowieso is het aan te raden om altijd de schoen te passen, ook al ken je dit model beter dan je broekzak.
  • Sommige maten kloppen niet helemaal. Want schoenen worden gemaakt met oorspronkelijk Amerikaanse of Japanse maattabel. Dus kan het zijn dat je maat niet lekker terugrekent van deze maten. Zo kan er soms een 39, 40 en 40,5 zijn maar geen 39,5. Ofwel een 41 maar de volgende maat een 42,5. Oftewel, een 41 in hardloopschoen wil niet altijd zeggen dat het een 41 is. Dus je denkt dat je één of anderhalve maat groter hebt gekocht, maar het valt misschien wel mee.
  • Eerste schoen is een bevalling. Je eerste schoen kiezen is eigenlijk het moeilijkste dat er is. Want je hebt geen referentiekader. Veel mensen kiezen daardoor echt voor maximaal comfort. En dus toch vaak iets teveel ruimte voorin of langs de zijkanten. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet pantoffels aan het kopen bent waarmee je lekker op de bank gaat zitten. En wat ook vaak is, is dat je naar de winkel gaat met schoenen die je al een tijdje hebt. Dit geldt ook voor mensen die al hardloopschoenen hebben. Zo heb ik laatst 4x “mijn” Brooks gekocht omdat ik het nieuwe model niets vond. Gert-Jan had ze nog liggen dus heb ik ze gekocht. En steeds, als ik om de 5 maanden een nieuw paar uit de doos haalt, lijken ze altijd even te klein. Omdat ze net nieuw zijn en ik weer aan een strakke schoen moet wennen.
  • Over de nagels. Blauwe teennagels of teennagels die loslaten zijn een beetje het kwaaltje dat bij hardlopen hoort. Net als dat de billetjes van racefietsers een wat dunnere huid hebben na al die zittende kms. Of dat een wedstrijdzwemmer eeuwig jeuk heeft tussen zijn/haar tenen. Je kan ook een heleboel oplossen of voorkomen door anders je veters te gaan strikken. Goed strak onderaan beginnen en de druk op je wreef verminderen door een andere knooptechniek te gebruiken.

Alles voor de wetenschap he, ook het bekijken van de zolen van iemand anders zijn oude pattas

De conclusie: ik ben niet gek! (nou ja…. op dat gebied dan)

Ik ben dus gerustgesteld: er zijn wél mensen die een grotere schoenmaat nodig hebben, het is absoluut niet standaard, maten zeggen vaak niet heel veel, maar er is ook (te) veel marge voor eigen interpretatie bij het kiezen van een schoen. En mensen met weinig loopervaring hebben dus vaak niet zoveel gevoel bij wat een goede maat is.

Waarom is het trouwens volgens mij zo erg om een schoen te kopen die écht te groot is: je ziet van alles aan klachten ontstaan: scheenpijn (vaak binnenkant scheen en dan onderin), hamstrings (en dan echt heel hoog en aan de buitenkant) die protesteren, een te lage pasfrequentie en dus een minder efficient en blessuregevoelige hardlooptechniek. En hoe ironisch, ook daar kan je blauwe teennagels van krijgen én blaren.

Ingewikkeld he? En als je bedenkt dat goede hardloopschoenen gauw rond de 120 euro kosten, mag je best de winkel echt alle schoenen uit de kast halen alvorens je beslist. Zoals Hanneke zei na haar bezoek aan Gert-Jan een paar maanden geleden “het leek net Say yes to the dress joh”

Over sponsoring

Deze blog wordt niet gesponsored. Ik betaal altijd netjes voor al mijn schoenen. En als het bedrijf Brooks meeleest, mogen ze best weten dat ze mijn hart gebroken hebben toen ze het nodig vonden om allemaal stukjes harde spul toe te voegen aan hun GTS model. En ook Nike vond het nodig de Eclipse, voor mij ooit de beste schoen ter wereld, kapot te maken. Als wij het toch over sponsoring hebben: je kan een tijdje testen hoe je schoenen je hardloopprestaties beïnvloeden met de diagnosetool voor hardlopers.

2 replies on “Op te grote schoenen leven”

  • Ik moest heel hard huilen toen Adidas de Boston 6 aangepast had naar de Boston 7. De 6 was gewoon perfect. De 7 en 8 zijn net een tikkie breder (waarom nou toch?).

    • Irritant toch? Ik ben echt in paniek geweest toen Nike de Eclipses uit de markt heeft gehaald. Op ebay toen 3 paar gekocht maar op een gegeven moment was het natuurlijk klaar. En het ergste vond ik de reactie van Nike toen ik ze mailde “ja he, dit was echt een van onze beste schoenen”….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *